vrijdag 26 februari 2010

Voorstelling l'Afrique, c'est chic

In 2008 begon theatermaker Chokri Ben Chikha aan een praktijkgericht doctoraat in de kunsten met als titel 'Wat is de kritische waarde van stereotypen als theatertekens?'. Dit doctoraat wil geen stereotypen aan de hand van theater bestrijden, maar streeft ernaar stereotypen als theaterteken te ontleden en het mechanisme dat schuilgaat achter het gebruik van stereotypen bloot te leggen.

Begin februari 2010 vertrok Chokri in opdracht van het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis voor twee maanden naar Senegal. Momenteel werkt hij in N'Bour met tien Senegalese dansers-acteurs aan de dansvoorstelling 'L'Afrique, c'est chic'. De voorstelling kadert in het festival Afrik (in)dépendance 50 en is bedoeld als een vooronderzoek voor de productie 'Heldendood voor de beschaving' die in première gaat eind oktober 2010.

Thema van 'L'Afrique, c'est chic' is de 50 jaar onafhankelijkheid van Senegal. Hoe zijn de verhoudingen tussen de Senegalezen en hun vroegere bezetters, de Fransen? Wat denken de Senegalezen over de Fransen en omgekeerd? Maar ook, hoe reageren de Senegalezen op het blanke toerisme? Wat denken zij ervan als een blanke man dood wordt teruggevonden in een duister hotelkamertje?

De komende weken zal Chokri regelmatig verslag uitbrengen vanuit Senegal over de repetities. Volg de creatie op de voet via deze blog...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten